Värdegrund

Här nedan redogör vi för grundsatserna till församlingen och gemenskapen i Ljungkyrkan:

Att ta emot Kristus
Att ta emot Kristus – att bli frälst – är porten till något nytt i en människas liv. Livet börjar om från en ny utgångspunkt med helt andra förutsättningar än tidigare. Du står i ett nytt förhållande till Gud. Han är din Fader och du är hans barn. Så enkelt och stort är det! Du har kommit hem från att ha varit borta. Du och Gud passar för varandra. Låt den tryggheten få slå rot i dig! Församlingen har förtroende för din bekännelse till Kristus och räknar med dig som en fullvärdig medlem i Guds familj på grund av vad Gud har gjort med dig. Gud har bara ”riktiga” barn, och du är ett av dem. Känn dig som hemma i din nya familj, den kristna församlingen.

Medlemsskap
I församlingen blir man medlem:
a) Genom bekännelse av tro. Församlingen anser dock att det är naturligt att den som bekänner sin tro på Jesus Kristus som Herre är döpt eller låter döpa sig.
b) Genom flyttningsbetyg från annan kristen församling.
Den som önskar bli medlem i församlingen anmäler detta till församlingens pastor/äldste, som genom samtal klargör församlingsgemenskapens innebörd.

Gemenskap och funktion
Församlingen är inte i första hand en organisation utan en organism. Det har en organisatorisk sida i den meningen att det måste vara en viss ordning för hur saker och ting skall skötas, men till sin natur är församlingen främst en organism, dvs ett uttryck för Andens liv och Jesu närvaro i världen. Det organiska samarbetet mellan de kristna inbördes och mellan den kristna och Kristus själv framställes under bilden av en vinstock. Liksom grenarna får sin livskraft av stammens liv, äger en kristen del i Jesu liv genom den Helige Ande.

Dopet
Dopet är påbjudet av Jesus (Matt 28:19). Förkunnelse om dopet ingick därför som en naturlig del i apostlarnas undervisning. Efter Petrus första predikan på pingstdagen förrättades det första kristna dopet. ”De som tog till sig hans ord lät döpa sig.” (Apg 2:39-42). Dopet följde alltså omedelbart på omvändelsen och utgjorde en bekräftelse på att man ville vara en kristen. Då skilda doptraditioner kan förenas i församlingen är det angeläget att genom bön och studium pröva traditionerna för att eftersträva insikt som förenar,och samtidigt i generositet och öppenhet förkunna och praktisera dopet så att ingens samvete kränkes.

Barnvälsignelse
Församlingen vill ge föräldrar möjlighet att genom en särskild akt i gudstjänsten bära fram sina barn att välsignas. Genom barnvälsignelsen vittnar församlingen om sin övertygelse att Guds rike hör barnen till. Akten är ett uttryck för församlingens omsorg om barnen och för dess önskan att låta dem växa upp i församlingens gemenskap och där finna vägen till personlig tro.

Nattvarden
En av de sista dagarna före korsfästelsen höll Jesus enligt judisk sed påskmåltid med sina lärjungar. Påsken hade firats ända sedan Israels barn befriades ur Egypten och var en årlig påminnelse om Guds frälsningsgärning för sitt egendomsfolk (2 Mos 12). För lärjungarna fick måltiden en helt ny betydelse med tillämpning på Jesus. I nattvarden träder vi in i ett personligt förhållande till det allra innersta i den kristna trons mysterium. Lika påtagligt som du äter av brödet och dricker av vinet ger Kristus av sig själv till dig. Nattvarden är öppen för alla Jesu lärjungar.

Gudstjänsten – den himmelska glädjens fest
I den urkristna församlingen hade man dels offentliga sammankomster, dels slutna samlingar för de som bekände sig till Kristus. Gudstjänsten är inte ett estradprogram för en grupp åhörare. Gudstjänsten är ett möte mellan Gud och människan, där var och en är indragen i ett andligt skeende i bön, tillbedjan, lovsång och lyssnande till Guds ord. Till sin art bör den vara en glädjens högtid.

Förvaltarskap och ekonomi
Som kristna tror vi att allt tillhör Gud. ”…allt är skapat genom Honom och till Honom.” (Kol 1:16). Men Gud har gett vårt liv, våra gåvor, tillgångar och vår del i skapelsen såsom åt en förvaltare. Församlingens verksamhet finansieras i huvudsak genom frivilliga gåvor som alltid är skattefria för församlingen. För ungdomsverksamheten utgår dock anslag från kommunen. Allt givande är frivilligt och anonymt. Insamlingen sker i gudstjänsten, men inbetalning kan också ske till församlingens postgirokonto. Kom ihåg! Det är bara den del av dina tillgångar som du omsatt i andliga värden som du har kvar när du måste lämna det jordiska.

Tjänsten
I församlingen hjälps vi åt efter vars och ens förmåga med olika uppgifter. Allt arbete sker i princip utan ersättning. För den fast etablerade verksamheten väljer årsmötet vissa personer, men det är viktigt att vi inte binder vårt tjänande endast till dessa.

Att växa som kristen
Att ta emot Kristus innebär en ny födelse. Kristus har överfört sitt eget liv till oss i en gudomlig skapelseakt. (Joh 1:12-13, Ef 2:4-10, 2 Kor 5:17, Gal 2:20) Den nya människan genomgår en serie mognadsstadier från barn till ”fullvuxna”, ungefär på samma sätt som livet i övrigt (Ef. 4:12-16) För att möjliggöra detta har Gud gett oss den Helige Ande. Hans uppgift är att överföra oss till Kristi fullhet och leda oss fram till sanningen, steg för steg. Den Helige Ande är din vän och hjälpare. För att växa som kristen behöver du också Guds ord. Utveckla en bestämd ordning för ditt bibelstudium. Tag som riktmärke: Ingen dag utan bibelläsning och personlig andakt. Du kan aldrig växa som kristen utan ett personligt förhållande till Guds ord (2 Tim 3:14-17, Joh 8:30-32). Ännu en förutsättning för andlig tillväxt är att du lever i en aktiv gemenskap med Jesu lärjungar. I gemenskapen med andra som tillhör Kristus kommer din egen gåva till sin rätt, samtidigt som du får ta emot vad Jesus vill ge dig genom andras gåvor och erfarenheter.

Etiska grundprinciper
Kärleken är normen för det liv som låter sig styras av Kristi Ande. Bibeln ger många förmaningar och konkreta råd för hur en kristen skall tänka, handla och vara, men alla sådana förmaningar är en uttolkning av kärlekens lag. Den som handlar i kärlek, uppfyller lagen. ”…Guds kärlek har ingjutits i våra hjärtan genom att Han har gett oss den helige anden.” (Rom 5:5, 13:10, 1 Kor 13:4-7) Men även den som vill leva efter Guds vilja kan ibland känna sig villrådig. Gör det därför till en vana att regelbundet samtala med din pastor eller någon annan erfaren kristen.

Själavård och bikt:
Församlingens pastor står till förfogande för alla människor vid behov av själavård och bikt. Pastorn har vid sin ordination lovat att aldrig röja vad som är sagt under bikt. Enligt lag äger pastorn rätt att inför domstol förtiga sådana förtroenden.

Vigsel
Församlingens pastor äger behörighet att förrätta laglig vigsel. Församlingen öppnar gärna sin kyrka för bröllopshögtider.

Begravning
Som regel brukar församlingens pastor officiera när någon medlem skall begravas. Även om de anhöriga inte själva tillhör församlingen, brukar de betrakta det som självklart att akten handhas på det sättet.